ماهی شکم پر یکی از غذاهای لذیذ و خوشمزه دریایی است که در لیست پرمصرفترین غذاهای بخش شمالی کشور قرار دارد. این غذای جذاب و پرطرفدار، علاوهبر طعم خاص و ویژه خود، ظاهری مجلسی دارد و برای برگزاری مهمانیهای مهم و تجملاتی کاملاً ایدئال است. این سبک از آشپزی در شهرهای ساحلی شمال و جنوب که دسترسی راحتتری به مواد غذایی دریایی دارند، بسیار رایج است. شیوه پخت این ماهی به حفظ سلامت و ارزش غذایی آن کمک و از نابودی مواد مغذی موجود در ماهی بهدلیل سرخشدن در روغن فراوان جلوگیری میکند. در این مقاله سعی داریم در مورد انواع شیوههای طبخ و چاشنیهای این غذای لذیذ بیشتر صحبت کنیم. با ما همراه شوید.
آنچه در این مقاله میخوانیم
Toggleمراحل طبخ ماهی شکم پر شمالی
این غذا با طعم جذاب و خوشمزه خود میتواند هر کسی را با هر سلیقه و ذائقه، عاشق و شیفته خود کند. البته به این شرط که تمام مراحل آمادهسازی و پخت آن بهطور کامل رعایت شود و استفاده از سبزیها و انواع چاشنیها در طبخ آن فراموش نشود. استفاده از ادویههای مختلف و سبزیهای معطر در پخت این غذا موجب میشود بوی نامطبوع احتمالی که در طبیعت برخی از ماهیها وجود دارد، بهطور کامل از بین برود. البته انتخاب ماهی مناسب هم در اینجا اهمیت ویژهای دارد. در ادامه به توضیح مراحل پخت و طرز تهیه ماهی شکم پر میپردازیم.
مرحله اول: انتخاب نوع ماهی
اولین مرحله برای داشتن یک ماهی خوشمزه شکمپُر، انتخاب نوع ماهی است. برای تهیه این غذای جذاب میتوان از انواع ماهیهای شمال و جنوب استفاده کرد. ماهی سفید، شوریده، سنگسر، سوف، کپور، ماهی شعری، راشگو، سالمون و قزلآلا از بهترین گزینههای موجود به شمار میروند. ماهی سفید بهدلیل داشتن گوشت لطیف و کمچرب بهراحتی با ادویهها و چاشنیها مخلوط و مزهدار میشود. حفظ شکل ظاهری ماهی پساز پخت از نکات مهم در انتخاب آن است و ماهی سفید کاملاً با این نیاز هماهنگی دارد.
ماهی قزلآلا و سالمون هم با چربی مناسب و گوشت آبدار به خوشمزهترشدن این ترکیب غذایی کمک میکنند. اگر بهدنبال نوعی ماهی با تیغ کم و گوشت لذیذ هستید هم میتوانید ماهی شوریده و شعری را انتخاب کنید. انواع دیگر ماهیها هم با خصوصیات خاص و ویژه خود میتوانند خیال شما را از بابت نتیجه نهایی راحت کنند. اندازه ماهی هم باید براساس تعداد نفرات انتخاب شود. البته ماهیهای خیلی کوچک هم برای پرشدن با سبزی مناسب نیستند.
مرحله دوم: پرکردن شکم
در این مرحله از پخت ماهی شکم پر، باید ماهی را برای پرشدن شکم آماده کنید. بسته به نوع ماهی انتخابی و اینکه آیا امکان تیغکشکردن وجود دارد یا نه، ماهی را میشویید و پولکهای سطح بدن آن را میتراشید. سپس با یک برش طولی در سراسر شکم، محتویات داخلی آن را خارج میکنید. این مرحله باید با دقت بالایی انجام شود تا تغییری در شکل ظاهری ماهی به وجود نیاید و مواد بهراحتی، داخل شکم را پر کنند. درصورتیکه این مراحل توسط فروشنده انجام شود، کار شما بسیار راحت خواهد بود.
در ادامه بخوانید: طرز تهیه قلیه ماهی
پساز اطمینان از تمیزشدن شکم، داخل و خارج بدن ماهی را به نمک و فلفل آغشته کنید. برای مزهدارشدن گوشت ماهی و نفوذ نمک به بخشهای میانی آن بهتر است ماهی را در این مرحله رها کنید و داخل یخچال قرار دهید. در صورت تمایل میتوانید اندکی آبلیموی تازه و روغن زیتون به چاشنی خود اضافه کنید.
مرحله سوم: آمادهسازی چاشنیها و مواد داخل شکم
در مرحله سوم، نوبت به آمادهسازی چاشنیها و مواد معطر داخل شکم ماهی شکم پر میرسد. در مدت زمانی که ماهی در یخچال استراحت میکند، شما زمان کافی خواهید داشت تا مواد لازم و هماهنگ با سلیقه و ذائقه خود را برای پرکردن شکم آن تدارک ببینید. خبر خوب اینکه، ماهی کامل شکم پر از جمله غذاهایی است که قابلیت تطبیق و تغییر دارد؛ یعنی شما میتوانید مواد و چاشنیهای بهکاررفته را طبق میل خود انتخاب کنید یا بهکمک خلاقیت و نبوغ آشپزیتان آنها را تغییر دهید.
البته که یک سری از مواد اولیه، حکم امضای این غذا را دارند و برای دستیابی به طعم اصیل و جذاب این غذای دریایی بهتر است از آنها استفاده کنید. در جدول زیر، نمونهای از ترکیبات شکم ماهی در اختیار شما قرار داده شده است. مقدار مواد برای یک ماهی بهنسبت بزرگ با وزن حدود 1 کیلوگرم کافی خواهد بود.
سبزیجات معطر بهصورت ریز خردشده( جعفری، گشنیز، نعنا، ریحان، پونه و شنبلیله) | 200 گرم |
گردو ریز خردشده | 100 گرم |
پودر پیاز و سیر و تخم گشنیز | هرکدام یک قاشق چایخوری |
سیر | 3 حبه |
پیاز | 2 عدد بزرگ |
رب انار همراه با دانههای انار | 3 قاشق غذاخوری |
رب گوجهفرنگی و رب آلوچه | هرکدام 1 قاشق غذاخوری |
روغن زیتون، نمک، فلفل سیاه، زردچوبه، دارچین | بهمقدار لازم |
همانطور که پیشتر بیان شد، مقدار ادویهها یا سایر مواد موجود در لیست میتوانند تغییر کنند. افزودن زرشک و زعفران دمکرده هم میتواند به طعم بهتر این غذا کمک کند.
در ادامه بخوانید: خوشمزه ترین روش پخت ماهی
مرحله چهارم: پرکردن شکم ماهی شکم پر
پس از آمادهسازی و مخلوطکردن تمامی مواد با یکدیگر، ماهی را از یخچال خارج و شکم آن را با این مواد پر کنید. برای بستن شکم ماهی میتوان از سوزن و نخ استفاده کرد. درصورتیکه برای پخت ماهی از فویل استفاده میکنید با فشردن لبههای فویل میتوان به بستهماندن شکم ماهی کمک کرد. اکنون ماهی شما برای پخت آماده است. استفاده از فر، ماهیتابه و آتش از جمله گزینههای موجود برای پختن به شمار میروند.
طرز تهیه ماهی شکم پر در فر
اولین قدم برای پخت ماهی شکم پر در فر، گرمکردن فر با دمای 180 درجه سانتیگراد است. این کار را حدود 15دقیقه قبلاز آمادهسازی ماهی انجام دهید تا دمای داخلی بهاندازه موردنظر برسد. برای پیشگیری از چسبیدن پوست ماهی به سینی فر بهتر است از کاغذ روغنی مخصوص استفاده کنید. حتی اگر ماهی را داخل فویل میپیچید، باز هم استفاده از کاغذ روغنی به تمیزی فر و سینی داخل آن کمک خواهد کرد. قبلاز قراردادن ماهی در سینی باید با یک چاقوی تیز، برشهایی بهنسبت عمیق روی سطح بدن ماهی ایجاد کنید تا تمامی قسمتها بهصورت یکنواخت پخته و برشته شوند. هنگام ایجاد برشها دقت کنید تا عمق زیاد آنها موجب قطعهشدن بدن ماهی و بیرونریختن مواد داخل آن نشود.
زمان پخت موردنیاز برای هر ماهی متفاوت است و این مسئله به اندازه و ضخامت ماهی انتخابی بستگی دارد. زمان حدودی که برای پخت یک ماهی 1 کیلوگرمی لازم است، بین 1 تا 2 ساعت در نظر گرفته میشود. با توجه به تقریبیبودن این عدد و تفاوت انواع ماهی با یکدیگر بهتر است در طول مدت پخت بهسراغ ماهی بروید و میزان برشتهشدن آن را بررسی کنید تا زمانی که به حد دلخواه شما برسد.
پخت کامل تمام قسمتهای ماهی نهتنها از جهت طعم و مزه، بلکه بهدلایل ایمنی و سلامتی اهمیت فراوانی دارد؛ چراکه گوشت ماهی نیمپز میتواند حاوی باکتری و انگلهای خطرناک باشد و سلامت شما را تهدید کند. اگر شما هم با خواندن این مطلب به یاد سوشی و طرفداران ماهی خام افتادهاید، عجله نکنید.
سؤالات متداول
دمای مناسب برای سرخکردن ماهی چقدر است؟
برای سرخکردن ماهی، دمای روغن باید به حدود 175 تا 190 درجه سانتیگراد برسد.
آیا میتوان ماهی پختهشده را فریز کرد و مجدد مورد استفاده قرار داد؟
خیر. این کار موجب رشد انواع باکتریها در گوشت ماهی میشود و شما با گرمکردن مجدد ماهی، این باکتریها را فعال خواهید کرد.
بهترین شیوه طبخ ماهی شکم پر چیست؟
پخت ملایم ماهی داخل فر و با حرارت مناسب.