ماهی یکی از مغذیترین خوراکیهایی است که ارزش غذایی آن در سراسر دنیا شناخته شده و مورد تأکید قرار گرفته است. انواع مختلف ماهی سرشار از مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین D و پروتئین باکیفیت هستند که فواید بینظیری برای مغز، قلب و سایر اعضای بدن دارند. ما در این مقاله، قصد داریم فواید ماهی را بهطور کامل بررسی کنیم. همچنین افرادی را که بیشتر از سایرین به مصرف مداوم آن نیاز دارند، معرفی و شما را با پرخاصیتترین ماهیها آشنا میکنیم؛ پس اگر بهدنبال راهی برای بهبود سلامت خود هستید، مطالعه این مقاله را از دست ندهید و تا انتها ما را همراهی کنید.
در ادامه بخوانید: خواص اشپل ماهی
آنچه در این مقاله میخوانیم
Toggleفواید ماهی: چرا بدن انسان برای سلامتی نیاز به مصرف ماهی دارد؟
شاید تعجب کنید؛ اما هنوز خیلیها ماهی را در رژیم غذایی روزانهشان جا ندادهاند. درست است که میشود بعضی از فواید ماهی را از مواد غذایی دیگر هم دریافت کرد؛ اما فکر میکنید کدام بهتر است؟ خوردن ماهی با این همه فایده یا مصرف چند ماده غذایی مختلف بهطور همزمان؟
حقیقت این است که هرچه ارزش غذایی خوراکیهایی که مصرف میکنیم، بالاتر باشد، هم از افزایش وزن و هم از بسیاری از بیماریها جلوگیری میشود. در ادامه، شما را با چند مورد از فواید ماهی، آشنا میکنیم:
- تقویت عملکرد مغز؛
- سلامت قلب؛
- تقویت بینایی؛
- افزایش انرژی و استقامت بدن؛
- تقویت سیستم ایمنی؛
- سلامت پوست و مو؛
- بهبود خلقوخو؛
- حفظ سلامت استخوانها؛
- کاهش التهابات بدن؛
- حفظ وزن متعادل.
چرا خوردن ماهی بهاندازه سایر گوشتها محبوب نیست؟
ژان آنتلم بریلات ساوارین میگوید:
یک آشپز ماهر میتواند ماهی را به منبعی بیپایان از لذت تبدیل کند.
از این حرف میتوان فهمید که بسیاری از مردم بهخاطر طعم ماهی از خوردن آن پرهیز میکنند. در حقیقت، پخت ماهی نکات خاصی دارد که اگر رعایت نشود، ممکن است طعم و بوی آن برای بعضیها ناخوشایند شود؛ بههمیندلیل کسانی که ماهی را به روشهای معمولی درست میکنند، اغلب از طعم آن زده میشوند و بدون توجه به فواید ماهی، آن را از برنامه غذاییشان حذف میکنند.
در ادامه بخوانید: پرورش ماهی خاویار
چرا خوردن ماهی ضرورت دارد؟
بهتر است با روشهای درست پخت ماهی آشنا شوید و حتماً آن را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. در ادامه توضیح میدهیم که چرا مصرف ماهی آنقدر مهم است که حتی ارزش دارد مهارتهای آشپزی خود را ارتقا دهید:
- ماهی باعث لاغری و افزایش سوختوساز بدن میشود؛
- این ماده غذایی برای سلامت پوست و مو مفید است؛
- خوردن ماهی از آلزایمر و زوال عقل جلوگیری میکند؛
- وجود ماهی در رژیم غذایی به درمان کبد چرب کمک میکند؛
- ماهی میتواند فشار، درد و علائم PMS را کنترل کند؛
- ماهی، منبع اصلی ویتامین D است.
در ادامه، چرایی این خواص و فواید ماهی را توضیح میدهیم و میگوییم که به چه دلایلی، ماهی میتواند چنین تأثیرات شگفتانگیزی روی سلامتی بدن بگذارد.
ماهی چگونه باعث لاغری و افزایش سوختوساز بدن میشود؟
ماهی بهدلیل ارزش غذایی بالا و ترکیبات خاص خود میتواند به لاغری و افزایش سوختوساز بدن کمک کند و از این نظر فواید ماهی بسیار زیاد است؛ چون:
- سرشار از پروتئین باکیفیت است: پروتئین موجود در ماهی به افزایش احساس سیری کمک میکند و گرسنگی را کاهش میدهد. این موضوع باعث میشود که افراد کمتر غذا بخورند و وزنشان کنترل شود؛
- موجب کاهش چربیهای ناسالم میشود: ماهی حاوی چربیهای سالم مانند امگا 3 است که بهجای افزایش وزن، متابولیسم بدن را تقویت میکند و چربیهای اضافی را میسوزاند؛
- کالری ماهی کم و انرژی آن بالا است: بیشتر انواع ماهی کالری کمتری نسبت به منابع پروتئین پرچرب دارند؛ بههمیندلیل بدون اضافه وزن، انرژی کافی را برای فعالیتهای روزمره تأمین میکنند؛
- ماهی موجب تقویت متابولیسم با امگا 3 میشود: اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی به تنظیم هورمونهای کنترلکننده متابولیسم کمک میکنند و باعث افزایش سرعت چربیسوزی در بدن میشوند؛
- ماهی موجب تنظیم انسولین میشود: مصرف ماهی به بهبود حساسیت به انسولین کمک میکند و سطح قند خون را متعادل نگه میدارد. این موضوع نقش مهمی در پیشگیری از ذخیره چربی دارد؛
- ماهی با التهابات مقابله میکند: ماهی خاصیت ضدالتهابی دارد که این موضوع به کاهش التهابات ناشی از چربیهای اضافی در بدن کمک میکند.
تأثیر ماهی روی سلامت پوست و مو چقدر است؟
یکی دیگر از فواید ماهی برای انسان، مربوط به سلامت پوست و مو میشود. در جدول زیر، چرایی این خاصیت را توضیح دادهایم:
فواید ماهی برای پوست | فواید ماهی برای مو |
وجود اسیدهای چرب امگا 3 در ماهی به حفظ رطوبت پوست کمک و از خشکی آن جلوگیری میکند. | پروتئین باکیفیت و اسیدهای چرب ضروری در ماهی به تقویت ریشه مو و بهبود سرعت رشد آن کمک میکنند. |
امگا 3 و ویتامین E موجود در ماهی با خاصیت ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی خود به کاهش علائم پیری زودرس کمک میکنند. | جلوگیری از ریزش مو، یکی از خواص امگا۳ است. در واقع، امگا 3 و ویتامین D موجود در ماهی باعث بهبود گردش خون در پوست سر میشوند. این موضوع به تغذیه فولیکولهای مو کمک میکند و در نهایت موجب جلوگیری از ریزش مو میشود. |
ماهی میتواند در کاهش التهاب و مشکلاتی مانند اگزما و پسوریازیس مؤثر باشد. | روغن ماهی و مواد مغذی دیگر، موها را نرمتر و درخشانتر میکنند. |
ماهی منبع خوبی از پروتئین و مواد معدنی مانند زینک است که در ساخت کلاژن نقش دارد. | خواص مرطوبکنندگی امگا 3 از خشکی پوست سر جلوگیری میکند و شوره سر را کاهش میدهد. |
چرا خوردن ماهی، میتواند از آلزایمر جلوگیری کند؟
ماهی حاوی مواد مغذی و اسیدهای چرب سالم است که نقش مهمی در حفظ عملکرد مغز دارند. این موضوع تا حد زیادی به فواید ماهی برای مغز از نظر داشتن امگا ٣ ارتباط دارد. در واقع، ماهی، بهویژه انواع چرب مانند سالمون و تن، حاوی مقادیر زیادی از اسیدهای چرب امگا 3 است. این چربیها به ترمیم سلولهای مغزی کمک میکنند و موجب جلوگیری از تحلیلرفتن سلولهای مغزی میشوند. تحقیقات نشان دادهاند که امگا 3 میتواند در کاهش التهاب مغز که از عوامل مؤثر در آلزایمر است، نقش داشته باشد.
ازطرفدیگر، امگا 3 باعث تقویت اتصالات بین سلولهای مغزی (نورونها) و بهبود عملکرد حافظه میشود. همچنین این اسید چرب در بهتأخیرانداختن روند زوال شناختی کمک میکند. از دیگر فوايد امگا ٣ موجود در ماهی این است که میتواند سرعت تشکیل پلاکهای آمیلوئید را که عامل اصلی در ایجاد آلزایمر شناخته میشوند، کم کند.
این را هم فراموش نکنید که ماهی خاصیت ضدالتهابی دارد. این موضوع در کاهش التهابات مغزی مؤثر است. التهابات طولانیمدت در مغز یکی از دلایل بروز بیماریهای نورولوژیکی مانند آلزایمر است. در نهایت باید بگوییم که مصرف ماهی به بهبود سلامت عروق مغزی کمک میکند و جریان خون مغز را بهبود میدهد. همین موضوع موجب کاهش روند پیری مغز میشود.
در ادامه بخوانید: خواص ماهی کخو
سؤالات متداول
آیا میتوان بدون خوردن ماهی، رژیم غذایی سالمی داشت؟
بله، البته بهشرطیکه منابع دیگری از پروتئین باکیفیت، اسیدهای چرب امگا 3 (مثل گردو و دانهها) و ویتامین D (مثل تخممرغ و نور خورشید) به رژیم غذایی اضافه شوند.
به کسانی که بهجز گوشت ماهی، هیچ گوشت دیگری مصرف نمیکنند، چه میگویند؟
به افرادی که فقط گوشت ماهی میخورند و هیچ گوشت دیگری مصرف نمیکنند، pesco vegetarian میگویند.
کدام نوع ماهی، خواص بیشتری دارد؟
ماهیهای چرب مانند سالمون، تن، ماکارل و ساردین خواص بیشتری دارند؛ چون سرشار از اسیدهای چرب امگا 3، ویتامین D و پروتئین باکیفیت هستند.
آیا فواید ماهی برای مغز زیاد است؟
بله، ماهی بهدلیل داشتن اسیدهای چرب، ویتامینها و مواد مغذی به بهبود عملکرد مغز کمک میکند و میتواند از آلزایمر جلوگیری کند.