یکی از غذاهای محبوبی که در بخش های جنوبی کشور سرو می شود، قلیه ماهی است که طعم فوق العاده ای را به همراه دارد. اگرچه قلیه ماهی یک غذای جنوبی به شمار می رود، اما تقریبا همه جای کشور با این غذا آشنا هستند و آن را در وعده های غذایی جای داده اند. در این متن قصد داریم تا طرز تهیه قلیه ماهی، بهترین نوع ماهی جهت تهیه این غذای لذیذ و مقوی و همینطور راز خوشمزگی قلیه ماهی را شرح دهیم. با ما همراه باشید.
آنچه در این مقاله میخوانیم
Toggleطرز تهیه قلیه ماهی
پیش از اینکه با طرز تهیه قلیه ماهی آشنا شوید، لازم است مواد مورد نیاز برای طبخ و آماده سازی این غذای خوشمزه را بشناسید. در زیر به آنها اشاره شده است:
طرز تهیه قلیه ماهی برای 2 نفر | |
فیله ماهی تازه | 2 تکه |
پیاز متوسط | 1 عدد |
سیر | 3 حبه |
گشنیز | 150 گرم |
شنبلیله | 25 گرم |
تمبر هندی | 100 گرم |
نمک و فلفل سیاه | به مقدار مورد نیاز |
روغن و زردچوبه | به میزان مورد نیاز |
اکنون که مواد و ترکیبات لازم جهت تهیه قلیه ماهی را فراهم کردید، نیاز به پیمودن این گام ها، جهت آماده سازی این غذا خواهید داشت:
اولین گام: تمیز کردن قطعات ماهی
در نخستین مرحله از تهیه غذا، نیاز به تمیز کردن قطعات ماهی خواهید داشت. این کار کمک می کند تا ضایعات ماهی جدا شده و مزه تلخ به آن ندهند. حالا دو طرف ماهی را به نمک و فلفل سیاه آغشته کنید. در ادامه، نیاز به پاک کردن و شستن سبزی ماهی یعنی گشنیز و شنبلیله خواهید داشت.
گام دوم: آماده سازی سبزی ماهی
پس از شستن سبزی ها، نیاز به آماده سازی آنها یعنی خرد کردن سبزی خواهید داشت. پس از اینکه سبزی ها را کاملا خرد کردید، آنها را در یک گوشه و داخل یک ظرف قرار دهید. اکنون نوبت به خرد کردن پیازها به صورت نگینی می رسد. برای اینکه پیاز شفاف و نرمی داشته باشید، باید آنها را با استفاده از روغن داخل تابه تفت دهید.
گام سوم: اضافه کردن زردچوبه به پیاز
در این مرحله، نیاز به اضافه کردن زردچوبه به پیازها خواهید داشت تا رنگ آنها طلایی شود. برای اینکه غذا طعم بهتری به خود بگیرد، می توانید سیر رنده شده یا خرد شده را هم به پیازها بیفزایید. چون سیر سریعا می سوزد، بنابراین نیاز به تفت دادن زیاد آن نخواهد بود.
گام چهارم: افزودن گشنیز و شنبلیله
طرز تهیه قلیه ماهی بدین صورت است که در مرحله چهارم می بایست گشنیز و شنبلیله که از قبل خرد کرده اید را به ترکیبات مورد نظر یعنی سیر و پیاز اضافه کنید. سبزی ها را آنقدر سرخ کنید که رنگشان کمی تیره شود. سبزی ها را تا آنجا تفت دهید که آب حاصل از آنها بخار شود.
گام پنجم: اضافه کردن آب جوش
برای اینکه سبزی های مورد نظر به خوبی پخته شوند، نیاز دارید کمی آب جوش به آنها اضافه کنید. در ادامه و حدود یک ربع بعد، تمبر هندی را با یک لیوان آب ترکیب کنید تا از غلظت آن کاسته شده و به حالت رقیق درآید. حالا نوبت به صاف کردن تمبرها می رسد.
گام ششم: اضافه کردن تمبر هندی
در این مرحله از تهیه قلیه ماهی چه اقدامی باید انجام داد؟ اینجا کافیست تمبرها را اضافه کنید و همراه با آن نیز 2 لیوان آب جوش داخل قابلمه بریزید. سپس شعله گاز را روی حرارت ملایم قرار دهید و بگذارید تا خورشت به حال خود آماده شود.
نکته:
اگر دسترسی به تمبر هندی برایتان سخت است و آن را در منزل موجود ندارید، میتوانید چاشنی ترش مزه دیگری را جایگزین آن کنید. چیزی مثل رب انار که واقعا طعم بی نظیری به این خورشت می دهد.
گام آخر: تفت دادن ماهی ها با کمی روغن
در آخرین مرحله از تهیه قلیه ماهی باید ماهی هایی که اول آماده کرده بودید را با اندکی روغن تفت دهید و سپس به خورشت بیفزایید. این اقدام باعث می شود تا بافت ماهی حفظ شده و خرد نشود. این کار را نیم ساعت قبل از اینکه زیر گاز را خاموش کنید، انجام دهید. در آخر، بعد از اینکه مشاهده کردید خورشت شما جا افتاده و روغن پس داده، زیر گاز را خاموش کنید و آن را با برنج، نوش جان فرمایید.
طرز تهیه قلیه ماهی، این بار با تن ماهی، نه ماهی تازه
خیلی از افراد، ماهی تازه را دوست ندارند و طعم آن را نمی پسندند؛ اما در عوض عاشق طعم تن ماهی هستند و از آن به عنوان جایگزین ماهی تازه استفاده می کنند. اگر شما هم در دسته این افراد قرار دارید و مایلید تا قلیه ماهی را با تن ماهی تهیه کنید، می توانید این کار را انجام دهید. اتفاقا قلیه ماهی با تن ماهی، ایده بی نظیری است و یک غذای سریع را پیش رویتان قرار می دهد.
دقت داشته باشید برای اینکه تن ماهی در خورشت حل نشود، بهتر است آن را در دقایق پایانی پخت خورشت به آن اضافه کنید. یا اینکه می توانید پس از کشیدن خورشت در ظرف، ماهی را به آن اضافه کنید که این اقدام به نظر بهتر است.
ماهی مناسب برای قلیه ماهی دارای چه ویژگی هایی است؟
پس از شرح توضیحاتی راجع به طرز تهیه قلیه ماهی، بهتر است با ویژگی های ماهی مناسب جهت تهیه این غذا آشنا شوید. به طور کلی ماهی هایی که برای قلیه ماهی انتخاب می شوند، دارای مجموعه ای از ویژگی های خاص هستند که در جدول زیر به بیان این ویژگی ها پرداخته ایم:
ویژگی های کلی ماهی | توضیحات |
دارای گوشت و بافت محکم: | ماهی هایی که برای تهیه قلیه ماهی انتخاب می کنید، باید گوشت محکمی داشته و به اندازه کافی سفت باشند تا موقع پخت، حل نشوند. |
دارای تیغ یا استخوان کم: | با توجه به اینکه قرار است ماهی در تهیه خورشت مورد استفاده قرار گیرد، بنابراین باید تیغ کمی داشته باشد که فرد را هنگام خوردن، کلافه نکند. |
دارای مزه و طعم مناسب: | با توجه به کاربرد سیر و پیاز در تهیه قلیه ماهی، طعم این غذا کمی تند است؛ بنابراین نباید با انتخاب ماهی هایی که طعم کمی تندی دارند، آن را شدت ببخشید. بهتر است ماهی مورد نظر، طعم ملایمی داشته باشد. |
دارای مقدار معمول چربی: | ماهی مورد نیاز جهت تهیه قلیه ماهی، نباید خیلی خشک و خیلی چرب باشد. این ماهی باید میزان چربی نرمالی داشته باشد تا بتواند طعم خوبی به خورشت بدهد. |
حاوی تازگی: | اگر به طرز تهیه قلیه ماهی نگاهی بیندازید، خواهید دید که به استفاده از ماهی تازه، تاکید شده است؛ چون این ماهی، طعم بهتری دارد و غذا را خوشمزه تر می کند. |
دارای اندازه مناسب: | ماهی مورد نظر باید اندازه مناسبی داشته باشد، یعنی نباید نه آنقدر بزرگ و نه آنقدر کوچک باشد که جلوه بدی به خورشت بدهد و باعث تغییر در کیفیت و طعم آن شود. |
در ادامه به نقل قولی از ویکیپدیا می پردازیم درباره ماهای های توصیه شده برای پخت قلیه ماهی:
در بندر گناوه قلیه را با ماهی سرخو یا همار میپزند. اما در هر حال اهل فن توصیه میکنند که برای طبخ این غذای محبوب بهتر است از ماهیهایی استفاده شود که گوشت لُخم دارند. سنگسر، هامور، ماهی شیر، سُرخو، جَش، شوریده و سِکِن بهترین ماهیها برای تهیه قلیه ماهی هستند.
بهترین ماهی برای قلیه ماهی چیست؟
پس از بحث شیرینی همچون طرز تهیه قلیه ماهی و بررسی ویژگی های ماهی مناسب جهت تهیه این غذا، نوبت می رسد به پاسخ این سوال که بهترین ماهی جنوب برای قلیه ماهی کدام است؟ نظرات متفاوتی در این خصوص وجود دارد و هر یک از آشپزان حرفه ای، ماهی های خاصی را پیشنهاد می دهند. عده ای می گویند ماهی شیر، بهتر از همه است و تعدادی دیگر ماهی های دیگر مثل ماهی سرخو، باراکودا و غیره را توصیه می کنند. هر کدام از این ماهی ها ویژگی های متمایزی دارند.
پیشنهاد ما به شما، ماهی شیر است که نه تنها برای تهیه خورشت های لذیذی مثل قلیه ماهی، یک گزینه عالی به نظر می رسد، بلکه برای تهیه ماهی شکم پر و یا حتی ماهی سرخ شده نیز مناسب خواهد بود. این ماهی از تمام ویژگی های مطلوب یعنی تیغ کم و گوشت محکم و خوشمزه برخوردار بوده و یک قلیه ماهی بی نظیر را مهیا می سازد. بهترین قسمت این ماهی که می توان با آن قلیه ماهی تهیه و تدارک دید، فیله ماهی است که بیشترین گوشت را دارد و طعم لذیذ آن، هوش از سر می برد.
پیشنهاد دیگری که داریم، ماهی سرخو است که تجربه ای ناب از قلیه ماهی را برایتان به ارمغان می آورد. این ماهی نه تنها بافت مناسبی دارد، بلکه از لحاظ طعم و مزه، حرف اول را می زند. گوشت سفید صورتی و چرب این ماهی، مزه ای عالی را در خورشت ایجاد نموده و آن را به یک قلیه ماهی فوق العاده خوشمزه تبدیل خواهد کرد. همچنین این ماهی، کیفیت بالایی دارد و به همین جهت تغییرات مثبتی را در مزه خورشت ایجاد می کند. استخوان کم آن نیز دلیل دیگری است که باعث شده تا سرخو را برای تهیه غذاهای گوناگون به ویژه قلیه ماهی انتخاب کنند.
یک نظر در “طرز تهیه قلیه ماهی + راز خوشمزگی قلیه ماهی”
خیلی جالب بود! فقط یه سوال برام پیش اومد، اینکه وقتی ماهی رو میخریم، از کجا بفهمیم تازهست یا نه؟ مثلاً آیا بو یا رنگ خاصی باید داشته باشه؟ همچنین، به نظرتون واسه سرخ کردنش، بهتره از چه ادویههایی استفاده کنیم که طعمش خاصتر بشه؟ اگه امکانش هست، یه پیشنهاد برای سرو این غذا با یه سس خوشمزه هم بدین، خیلی خوب میشه. در کل، مقالهتون خیلی کمک کرد، ولی اگه این نکات رو هم اضافه کنین، واقعاً فوقالعاده میشه. ممنون