در حال حاضر تنوع بالایی از انواع ماهی خوراکی مخصوصا ماهی جنوب را در ایران شاهد هستیم. ماهی هایی که اسامی متعددی دارند و در آب های دریای شمال و جنوب زیست می کنند. هر یک از این ماهی ها علاوه بر خوش خوراک بودن، مزایا و خواص بسیاری را در خود جای داده اند که با خوردن آنها، این خواص را دریافت می کنیم. در ادامه به بررسی انواع ماهی خوراکی و مزایای هر کدام خواهیم پرداخت.
آنچه در این مقاله میخوانیم
Toggleانواع ماهی خوراکی:
- باراکودا
- سوف
- ماهی شیر
- کفشک ماهی
- سرخو
- تیلاپیا
- قزل آلا
- سالمون
- قباد
در ادامه بخوانید: بهترین ماهی جنوب
ماهی باراکودا یکی از بهترین انواع ماهی خوراکی
یکی از ماهی هایی که به عنوان ماهی خوراکی می توان از آن نام برد، باراکودا است که در هرمزگان آن را به عنوان «قطر» می شناسند. در حال حاضر 4 یا 5 نوع از این ماهی در آب های جنوب زندگی می کنند. باراکودا زندگی گله ای را دوست دارد و تنها آن دسته از ماهیانی که اندازه بزرگی دارند، زندگی انفرادی را ترجیح می دهند. در ادامه به بررسی مزایای آن خواهیم پرداخت:
ترکیبات و مزایای باراکودا | |
منبع سرشار پروتئین | مناسب برای بدنسازان |
دارای اسیدهای چرب امگا 3 | تشکیل سلول های خونی جدید در بدن |
دارای ویتامین B2 | مهار فشار خون |
بهبود بیماری هایی همچون دیابت | – |
در ادامه بخوانید: خرید ماهی شوریده
سوف، بهترین ماهی خوراکی در شمال کشور
برخلاف ماهی باراکودا که در آب های دریای جنوب زندگی می کند، سوف در دریای شمال زیسته و یکی از بهترین انواع ماهی خوراکی در شمال کشور محسوب می شود. بدن باریک و کشیده این ماهی، بارزترین ویژگی آن است. اگر به پشت این ماهی نگاه کنید، خال های مشکی را خواهید دید که در پوست قهوه ای و خاکستری آن جا خوش کرده اند. سوف دارای گونه های متعددی است که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
گونه های مختلف سوف:
- سوف سیاه یا دریایی
- سوف آب شیرین
- سوف سر بزرگ
- سوف پوزه دار
- سوف سر تیز
- سوف سر پهن
- سوف ولگا
- سوف رمان
- سوف سفید
در ادامه بخوانید: خواص ماهی جش
از میان گونه های نامبرده، تنها چند گونه در ایران وجود دارند که از آن جمله می توان به سوف سیاه، سوف آب شیرین و سوف سفید اشاره کرد که در آب های متعلق به دیگر بخش های دنیا زندگی می کنند.
در نهایت می توانید با خرید ماهی سوف، آن را به یکی از روش های سرخ شده، پخته شده، ماهی در فر و غیره آماده کنید و نوش جان فرمایید. اگر موافق باشید، شما را با خواص و مزایای عالی این ماهی آشنا نماییم.
برخی از خواص و مزایای ماهی سوف | |
دارای پروتئین زیاد | ترمیم و بازسازی سلول ها و عضلات بدن |
دارای اسیدهای چرب امگا 3 و مناسب برای عملکرد قلب و مغز | حاوی ویتامین های D، B12 و A |
موثر در عملکرد سیستم ایمنی | تقویت استخوان ها |
حاوی مواد معدنی فراوان مانند آهن، سلنیوم، روی و مس | کنترل و بهبود دیابت نوع 2 و فشار خون |
موثر در عملکرد مغز و حافظه | مبارزه با مشکلات پوستی و پیری زودرس |
ماهی شیر، یکی از ماهی های محبوب جنوبی
یکی از پرطرفدارترین انواع ماهی خوراکی در جنوب کشور، ماهی شیر است که شباهت زیادی به ماهی قباد دارد. با این تفاوت که بدن این ماهی، خاکستری و راه راه است، اما ماهی قباد دارای بدن خال خالی می باشد. اگر به دم این ماهی بنگرید، متوجه شباهت آن به دوک خواهید شد. این ماهی نه تنها از لحاظ کیفیت در سطح برتر قرار دارد، بلکه از نظر طعم نیز این چنین است. به همین دلیل آن را یکی از بهترین انواع ماهی خوراکی در جنوب کشور می دانند. تیغ کم این ماهی، بارزترین ویژگی آن است و البته که از گوشت لذیذ آن نمی توان چشم پوشی کرد.
مهمترین مزایای ماهی شیر | |
منبع کامل پروتئین | حاوی آهن فراوان |
افزایش مقاومت بدن در برابر میکروب ها | دارای ید بسیار |
دارای فسفر و کلسیم زیاد | مناسب برای استحکام استخوان ها |
تامین ریز مغذی های مورد نیاز بدن | دارای کالری اندک |
حاوی ترکیبات معدنی مهم شامل سلنیوم، ویتامین B12، نیاسین و فسفر | مناسب جهت کاهش وزن و لاغری |
کفشک ماهی، یکی از خوشمزه ترین انواع ماهی خوراکی
کفشک ماهی که به آن ماهی فلاندر یا چلابی نیز گفته می شود، یکی از ماهیان موجود در دریای جنوب کشور است که با طعم لذیذ خود توانسته حسابی در دلها جا باز کند. به همین جهت آن را خوشمزه ترین انواع ماهی خوراکی جنوب کشور خطاب می کنند. یکی از دلایل محبوبیت این ماهی، تیغ های خیلی کم آن است که توانسته باعث کسب امتیازات مثبت از سوی مصرف کنندگان شود. البته گوشت نرم و سفید آن نیز در کسب این امتیاز، بی تاثیر نبوده است.
جالب است بدانید کفشک ماهی دارای یک فرق عمده با سایر ماهی های جنوب می باشد. این ماهی به جای اینکه در دو طرف دارای چشم باشد، هر دو چشم را در یک سمت دارد. شاید همین موضوع باعث شنا کردن آن به پهلو شده است. در ادامه نگاهی خواهیم داشت بر بعضی از مزایا و خواص این ماهی.
برخی از خواص و مزایای کفشک ماهی | |
کم کالری و مناسب برای رژیم لاغری | بهبود جریان خونرسانی به مغز |
مناسب برای مغز و کاهش خطر زوال عقل | کاهش کلسترول بد خون به واسطه اسیدهای چرب امگا 3 |
درمان افسردگی | حاوی کمترین میزان جیوه |
منبع سرشار سلنیوم | – |
در ادامه بخوانید: ماهی راشگو
سرخو، ماهی خوراکی معطر و دلچسب
ماهی سرخو نیز شناخته شده ترین ماهی جنوب است و می توان آن را در رده بهترین انواع ماهی خوراکی قرار داد. به نقل از ماهی مشتا، این ماهی هیچ بوی بد و آزار دهنده ای ندارد و از این رو کسانی که به ماهی به دلیل بوی زننده آن دست رد می زنند، می توانند این نوع ماهی را پذیرفته و میل کنند.
جالب است بدانید که ماهی سرخو را به عنوان ماهی معطر می شناسند. بنابراین می توان انتظار بهترین طعم و عطر را از آن داشت. چه این ماهی را به صورت سرخ کرده بخورید و چه کبابی، در هر حال با طعم لذیذ و بافت لطیف آن، کیفتان کوک خواهد شد. این ماهی از میزان خار اندک برخوردار بوده و به راحتی قابل خوردن است.
برخی از خواص و مزایای سرخو | |
حاوی میزان پروتئین بسیار | مناسب برای بانوان باردار و کودکان |
دارای خاصیت ضد سرطانی به واسطه داشتن سلنیوم | دارای درصد چشمگیری از اسیدهای چرب مفید |
حاوی انواع ویتامین ها شامل: ویتامین های A، B5، B12، C و E | حاوی کلسیم و پتاسیم بسیار |
منبع مناسب آهن | منبع فسفر |
تیلاپیا، مضر یا مفید؟!
وقتی نام ماهی تیلاپیا به میان می آید، عده ای می گویند که این ماهی مضر است و نباید آن را مصرف کرد. در مقابل عده ای دیگر می گویند اینطور نیست و تیلاپیا اگر به طور اصولی پرورش یافته باشد، ضرری نداشته و می توان با اطمینان آن را مصرف نمود. تیلاپیا سریع تر از هر ماهی دیگری پخته و آماده می شود و ضمنا قیمت آن منصفانه تر و ارزان تر از سایر ماهی هاست.
جای این ماهی، در آب های شیرین است و بدن کوتاه و فلس داری دارد. باله های پشتی و بلند این ماهی نیز باعث تمایز آن شده اند. با همه اختلاف نظرهایی که درباره تیلاپیا، یکی از پرمصرف ترین انواع ماهی خوراکی وجود دارد، نمی توان چشم را بر روی مزایا و خواص مهم آن بست. مزایایی مانند:
مزایای تیلاپیا | |
سرشار از ویتامین و پروتئین | حاوی مواد معدنی ارزشمند شامل: ویتامین ب ۱۲، نیاسین، سلنیوم، فسفر و پتاسیم |
دارای جیوه کم | – |
قزل آلا، معروف ترین انواع ماهی خوراکی
یکی از معروف ترین انواع ماهی خوراکی که دسترسی آسان به آن در همه جا میسر گردیده، ماهی قزل آلا است که در دو نوع پرورشی و آزاد دیده می شود. قزل آلا هم خوشمزه است و هم کم تیغ، بنابراین بهانه ای برای نخوردن آن نخواهید داشت. این ماهی دارای انواع گوناگونی است که محبوب ترینشان، قزل آلا خال سرخ و قزل آلا رنگین کمانی می باشند.
این ماهی را می توانید به روش های مختلف مصرف کنید و خواص عالی آن را دریافت نمایید. قزل آلا کبابی، سرخ شده و آب پز، بسیار خوشمزه اند و هوش از سر خواهند پراند. چطور است با هم نگاهی بیندازیم به خواص این ماهی؟!
خواص و مزایای قزل آلا | |
سرشار از ویتامین B12 | تامین ویتامین D در بدن |
موثر در بهبود سیستم ایمنی بدن | منبع آهن و مناسب جهت کم خونی |
متعادل سازی هورمون های آنابولیک | افزایش دهنده سلامت قلب و عروق |
دارای پتاسیم بسیار و مناسب برای فشار خون بالا | دارای ویتامین های گروه B و افزایش انرژی قوای بدن به واسطه آنها |
سالمون، یکی از ماهی های محبوب در دنیا
یکی از محبوب ترین انواع ماهی خوراکی در دنیا که نام و آوازه آن به گوش همه رسیده است، ماهی سالمون می باشد که گوشت آن صورتی رنگ است و از این حیث با ماهی قزل تفاوت دارد. سالمون هم به روش پرورشی و هم به صورت آزاد پرورش یافته و صید می گردد.
خوشبختانه این ماهی حاوی جیوه اندکی است و مصرف آن برای سلامتی هیچ ضرری نخواهد داشت. این ماهی خوراکی خوش طعم را می توانید به روش های مختلف همچون ماهی دودی، کبابی، شکم پر و سرخ شده میل کنید و از طعم لذیذ آن بهره ببرید.
مهمترین مزایای این ماهی | |
حاوی اسیدهای چرب ضروری و مناسب برای سلامت بدن | حاوی آنتی اکسیدان فراوان |
کمک به کنترل و کاهش وزن | دارای سلنیوم و پتاسیم بسیار |
دارای ویتامین های E و D | – |
قباد، دارای طبع سرد
یکی دیگر از انواع ماهی خوراکی که در جنوب کشور یافت می شود، ماهی قباد است که طرفداران زیادی را دور خود جمع کرده است. این ماهی نیز مثل خیلی از ماهیان دیگر طبع سردی دارد و باید آن را با مواد غذایی گرم میل نمود.
قباد نه تنها در آب های خلیج فارس، بلکه در سایر کشورها به ویژه در اقیانوس های آرام و هند زندگی کرده و قابل صید است. برخی می گویند قباد شباهت زیادی به ماهی شیر دارد که به تفاوت های این دو در توضیحات مربوط به ماهی شیر پرداختیم. قباد علاوه بر طعم خوبی که دارد، خواص زیادی داشته که همه آنها باعث افزایش سلامت بدن و حفاظت از فرد در برابر بیماری های ریز و درشت خواهند شد. اگر موافق باشید با هم نگاهی بیندازیم به خواص و مزیت های مهم این ماهی.
خواص و مزیت های ماهی قباد | |
سرشار از پروتئین و مناسب برای ورزشکاران و کودکان | دارای کالری پایین و جلوگیری از افزایش وزن |
دارای کلسیم و مناسب برای رشد و تحکیم استخوان ها | مناسب جهت بهبود سیستم عصبی به واسطه اسیدهای چرب امگا 3 |
حاوی ویتامین های مهم مثل ویتامین های B6 و B12 | دارای مواد معدنی مفید شامل: ریبوفلاوین، آهن، منیزیم، نیاسین، فولات، فسفر و سلنیوم |